BEKKENBODEMKINESITHERAPIE BIJ VROUWEN

De meest voorkomende bekkenbodemklachten bij vrouwen zijn:

Perinatale klachten

Deze klachten ontstaan voor, tijdens of na de bevalling.

Maar liefst 2 vrouwen op 3 heeft last van urineverlies tijdens de zwangerschap. En het eindigt niet bij de bevalling. Ook na de geboorte van de baby heeft nog 1 vrouw op 3 last van urineverlies. 1 op 8 vrouwen heeft anale incontinentie na de bevalling. Dat betekent dat ze haar stoelgang niet kan ophouden. En de helft van de bevallen vrouwen heeft een pelvic organ prolapse, waarbij één van de organen boven de bekkenbodem is verzakt.

Het is dan ook heel belangrijk om al tijdens je zwangerschap bekkenbodemoefeningen te doen. Vrouwen die hun bekkenbodem trainen tijdens de zwangerschap, hebben 62% minder kans op urineverlies aan het einde van de zwangerschap. Ze hebben bovendien 29% minder kans dat ze nog steeds kampen met incontinentie 3 tot 6 maanden na de bevalling.

Preventief je bekkenbodem trainen tijdens de zwangerschap is dus heel belangrijk. Ook na de bevalling train je best opnieuw je bekkenbodem. Dat kan meteen na de bevalling. Ben je al tijdens je zwangerschap gestart met bekkenbodemtherapie? Dan zal je nog sneller resultaat zien. De kinesisten van Kine Lisp hebben ruime ervaring met het trainen van de bekkenbodem bij zwangere en bevallen vrouwen.

Urineverlies (bij hoesten, niezen…) en/of een constante aandrang om te plassen (met of zonder urineverlies)

Urineverlies komt vaak voor bij hoesten of niezen.

Een constante aandrang om te plassen kan erg vervelend zijn.

Soms is de bekkenbodem zo gespannen, dat hij te vermoeid is om de urine tegen te houden wanneer het nodig is, bijvoorbeeld als jij moet hoesten of niezen.

We behandelen deze problematiek met ‘urotherapie’. We werken aan toilethouding, perstechniek, drankinname, plasgedrag, bekkenbodemtraining (zowel aan- als ontspannen) …

Dyspareunie (vaginisme)

Hierbij zijn de bekkenbodemspieren zodanig opgespannen dat iets inbrengen in de vagina onmogelijk wordt. Niet alleen kan je dan geen penetratieve seks hebben, ook gynaecologisch onderzoek of het inbrengen van een tampon of menstruatiecup lukt niet (meer).

De kinesist kan je begeleiden om opnieuw te leren loslaten en vertrouwen te winnen. De hele behandeling verloopt op jouw tempo en in wederzijds vertrouwen.

Meer over dyspareunie lees je op allesoverseks.be.

Verzakkingen van de baarmoeder, blaas en/of darm

Kinesitherapie kan preventief worden ingezet om een verzakking te voorkomen. Is er een verzakking, dan kan u door middel van kinesitherapie een operatie vermijden. Moet u geopereerd worden, dan zult u na uw operatie baat hebben bij oefeningen van de kinesist.

Een fout plaspatroon en/of urineweginfecties

Je kan voor bekkenbodemkinesitherapie terecht bij gespecialiseerde bekkenbodemtherapeuten Lise Van daele en Natalie Verboven.

Heb je nu al vragen of maak je je zorgen? Kom tijdig al eens langs om erover te praten. We maken graag tijd om jouw vragen te beantwoorden.
Je kan ons ook steeds een e-mail sturen.