LEREN LOSLATEN: HYPERVENTILATIE & CHRONISCHE PELVISCHE PIJN

Vandaag de dag sukkelt iedereen wel met iets.

Nekpijn, rugklachten, aanhoudende kaakpijn, ademhalingsklachten… Noem maar op.

Heel vaak wordt dan overgegaan op behandelingen om de pijnklachten weg te nemen, hetzij bij een dokter, hetzij bij een kinesitherapeut of elders. Maar hoewel het uiteraard niet verkeerd is om je te richten op de klachten of symptomen, is het natuurlijk een pak zinvoller om je op de onderliggende aandrijver van je klachten te richten, zoals bijvoorbeeld stress en het ontbreken van innerlijke rust. Bij hyperventilatie en chronische pelvische pijn, bijvoorbeeld, wordt de oorzaak heel dikwijls niet aangepakt.

De cirkel doorbreken

We leven in hyperventilation times: de maatschappij is erg veeleisend en draait veelal rond prestatie en rendement. Door daarvoor voortdurend in overdrive te gaan, putten we ons lichaam uit. Acute aanvallen komen slechts in 10 procent van de gevallen voor, de chronische vorm, waarbij je te snel ademt zonder dat je het opmerkt, zie je veel vaker.

De klachten? Onder meer een ijl gevoel in het hoofd, een wazig zicht, vergeetachtigheid en een krop in de keel. Je lichaam is continu in overlevingsmodus en reageert heel fel op stresssituaties en kleine triggers. Tijdig de basis van het probleem aanpakken, is de boodschap.

Chronische pelvische pijn

Chronische pelvische pijn is een verzamelnaam voor chronische niet te verklaren pijn in de abdominale en pelvische regio. Onder deze noemer zijn verschillende diagnoses mogelijk, maar als de specialisten er niet uitkomen, wordt vaak verwezen naar een psychiater. ‘Het zal wel tussen de oren zitten,’ gaat het dan.

De myofasciale component (lees: verkeerd functionerende spieren of spieren ‘in dysfunctie’) wordt daarbij vaak vergeten. Spiergroepen die CPP beïnvloeden, zijn onder meer de bekkenbodemspieren en de bijbehorende spieren.

Voorbeelden van CCP-klachten zijn onder meer:

  • Staartbeenklachten (coccygodinie)
  • Branderigheid en jeuk in de vagina (vulvodynie)
  • Pijn bij penetratie of er na (dyspareunie)
  • Pijn in de penis, testis of uitstralend naar de lenden (prostatodynie)

Hyperventilatie en CPP behandelen

Bij beide kwalen komt het erop neer dat we via individuele sessies, werkbare technieken en tips aanreiken om klachten onder controle te houden. In het geval van hyperventilatie komen onder meer ademhalingsoefeningen en mindfulness aan bod. Zo ga je als vanzelf rustiger in het leven staan, waardoor je stresssituaties beter de baas kunt.

Bij patiënten met chronische pelvische pijn stellen we een totaalbehandeling voorop: via een oefenprogramma werken we dysfuncties weg, om vervolgens te desensitiseren. Belangrijk is om de vicieuze cirkel angst – spanning – pijn te doorbreken. Hiervoor gebruiken we externe technieken (bijvoorbeeld dry needling) en indien nodig interne technieken (bijvoorbeeld om het staartbeentje te repositioneren of om de omliggende bekkenbodemspieren los te maken), waarna we via oefeningen de klachten onder controle kunnen houden.

Leren loslaten? Maak een afspraak

Samen zoeken we naar technieken om hyperventilatie of chronische pelvische pijn onder controle te krijgen. Maak vandaag nog een afspraak – dat kan telefonisch via 03 – 334 17 44 of door onze handige online agenda te gebruiken.