MYOFASCIALE THERAPIE: DRY NEEDLING VAN TRIGGERPUNTEN

Myofasciale therapie kan worden toegepast bij myofasciale pijn. Deze wordt veroorzaakt door verkeerd functionerende spieren of spieren ‘in dysfunctie’, die uitstralende pijn veroorzaken. De technieken van manuele kinesitherapie zijn daarbij niet altijd voldoende om de pijn in je spieren weg te nemen – in sommige gevallen is myofasciale therapie aan de orde.

Hoe dat in z’n werk gaat, myofasciale therapie? Via een spierdiagnose zoeken we de pijnpunten, en vervolgens kunnen we deze bestrijden aan de hand van verschillende behandelingstechnieken zoals daar zijn dry needling, stretching en dwarse rektechnieken. Bij Kiné Lisp zijn we gespecialiseerd in dry needling.

Waarom myofasciale therapie?

Myofasciale pijn is een pijn die voortkomt uit spieren of hun fascia (het bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt). Meestal is de pijn geassocieerd met myofasciale triggerpoints. Het kan bij iedereen voorkomen in actieve periodes, bij overbelasting of bij stress, zowel op fysiek als op mentaal vlak.

Myofasciale therapie behandelt myofasciale pijn door dry needling van triggerpoints. In de verkeerd functionerende spieren ontwikkelen zich pijnpunten, ook wel triggerpoints genoemd. Deze triggerpoints hebben een heel specifieke lokalisatie met een uitstralingszone. Het is een geïrriteerde plaats met een voelbare gespannen band in een spier.

Bij myofasciale therapie wordt een acupunctuurnaald direct in het myofasciaal triggerpoint ingebracht om dit terug los te maken. Het is een zeer effectieve en veilige therapie, en de werkzaamheid ervan is aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies.

Waarbij kan myofasciale therapie helpen?

Myofasciale therapie: verloop van de behandeling

Wat je mag verwachten bij myofasciale therapie? In de eerste plaats een goede spierdiagnose, waarbij de pijnpunten worden opgespoord die de myofasciale pijn veroorzaken. Op deze triggerpoints wordt dan myofasciale therapie met dry needling toegepast. Deze behandelmethode resulteert vaak in een directe pijnverlichting en een verbeterde mobiliteit.

Zoals eerder al gezegd is dry needling een volledig veilige therapie. Er zijn enkele mogelijke neveneffecten maar die zijn onschuldig en verdwijnen in de meeste gevallen in minder dan een week. Zo kan er napijn of stijfheid zijn. Maar in dit geval is dat goed nieuws: het betekent namelijk dat het triggerpoint effectief geraakt is.

Myofasciale therapie: een afspraak maken

Ervaar je spierklachten en wil je de pijnpunten laten behandelen middels myofasciale therapie? Maak vandaag nog een afspraak –  dat kan telefonisch via 03 – 334 17 44 of door onze handige online agenda te gebruiken.

Meer informatie over myofasciale therapie vind je op www.trigger.be.

Kiné Lisp, jouw kinesist in Lier

dry needling schouder
myofasciale therapie aan het hoofd
dry needling aan de zij
dry needling schouder