BEKKENPIJN TIJDENS & NA DE ZWANGERSCHAP

Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op pijn in de lage rug en de bekkenregio.

De oorzaak? Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat de ligamenten ontspannen, met als doel dat de gewrichten flexibeler en rekbaarder worden. Op deze manier kan de baby gemakkelijker door het bekken bij de bevalling.

Bekkenpijn kan optreden tijdens de zwangerschap, maar kan net zo goed ontstaan tijdens de bevalling. Daarnaast blijft deze in sommige gevallen ook voortduren in de periode na de bevalling. Dit verstoort het dagelijks functioneren en heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Meestal neemt de bekkenpijn na de bevalling echter snel af.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Het bekken kan worden vergeleken met een ring die bestaat uit drie botdelen. Deze zijn met elkaar verbonden door middel van gewrichten en gewrichtsbanden. Als deze soepeler worden omwille van zwangerschapshormonen, en de spieren eromheen niet sterk genoeg zijn om verschuivingen op te vangen, kan je last krijgen van bekkenpijn en -klachten. Men spreekt dan van bekkeninstabiliteit.

De klachten van bekkeninstabiliteit zijn zeer uiteenlopend:

  • Snel moe worden, zeker als je lang dezelfde positie aanhoudt;
  • Trager herstellen van vermoeidheid en pijn;
  • Pijn bij plotse bewegingen op of rond het schaambeen, in de liezen en de onderbuik, op de heupen, in de onderrug, enzovoort.

Tijdens de zwangerschap

Ben je voor het eerst zwanger? Dan kan je halverwege de zwangerschap bekkenpijn en -klachten ontwikkelen omwille van bekkeninstabiliteit. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen je klachten verergeren. Vanaf een tweede zwangerschap, is de kans groot dat je eerder last krijgt.

Na de zwangerschap

Na de bevalling zijn je klachten helaas niet meteen van de baan. Je kunt zes maanden tot een jaar lang nog bekkenpijn blijven ervaren. In sommige gevallen ontwikkelt bekkeninstabiliteit zich zelfs pas na de bevalling.

Verloop van de behandeling

Hoewel bekkenpijn vaak bewegingsangst met zich meebrengt, is de boodschap: blijven bewegen! Onze kinesitherapeuten geven tijdens individuele sessies graag gerichte bewegings- en houdingsadviezen, alsook eenvoudige technieken en tips om je bekkenpijn goed onder controle te kunnen houden. Dit kan zowel in aanloop naar de bevalling, als na de bevalling om je herstel te bevorderen.

Zwangerschapsbekkenpijn? Maak een afspraak

Samen verbeteren we je bekkenstabiliteit en bekkenbodemspieren. Maak vandaag nog een afspraak –  dat kan telefonisch via 03 – 334 17 44 of door onze handige online agenda te gebruiken.

Voor meer informatie kan je terecht op www.rosttherapy.com.

Kiné Lisp, jouw kinesist in Lier

oefeningen tegen bekkenlast bij de kinesist
bekkenpijn tijdens zwangerschap oefeningen met kinesist
oefeningen tegen bekkenpijn tijdens de zwangerschap
oefeningen bekkenpijn met kinesist
bekkenpijn tijdens zwangerschap oplossingen