ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE VOLGENS DE KLINISCHE PNI: THE BIGGER PICTURE

Orthomoleculaire therapie graaft dieper.

Orthomoleculaire therapie is nauw verbonden met Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI). KPNI is dé holistische behandelingsmethode van de 21ste eeuw. De nadruk ligt daarbij op het traceren van onevenwichten in diverse menselijke processen en bijgevolg de gehele werking van ons lichaam.

De drie grote pijlers van de orthomoleculaire therapie volgens de kPNI zijn de psyche, het immuunsysteem en het hormonaal systeem. Op basis van deze drie domeinen gaan orthomoleculaire therapeuten te werk om de dieperliggende oorzaak van een probleem op te sporen. Daarbij gaan we terug naar de oorsprong van de klacht, en zo herdefiniëren wij ziekte en gezondheid.

Zaken zoals het zenuwstelsel, de organen, het skelet, voeding en nog veel meer worden hierbij gelinkt aan het grote geheel. Misschien neem je wel veel schadelijke voedingsstoffen op en niet genoeg nuttige, wat je lichaam uit balans haalt. Een aangepast voedingspatroon kan zich in dit geval opdringen.

Anderzijds heeft de moleculaire therapeut ook aandacht voor de specifieke omgeving (werk en privé) waarin de patiënt zich bevindt. Klachten kunnen hier hun oorsprong vinden.

De klacht is nooit het échte probleem, enkel een kenmerk of symptoom van een onevenwicht in je lichaam.

Waarom orthomoleculaire therapie?

Als je een specifieke klacht hebt, ga je meestal naar een specialist.

Die zijn er in alle domeinen, denk bijvoorbeeld aan hartspecialisten, darmspecialisten, psychologen… Deze specialisten gaan je klachten behandelen, maar niet de dieperliggende factoren die je lichaam uit balans halen. Als er aan je levensstijl of aan de onevenwichten in je lichaam niets verandert, komen je klachten gewoon terug.

Orthomoleculaire therapeuten staan specialisten niet in de weg, maar betrekken ook je voedingspatroon in de behandeling. Op basis daarvan trachten ze een duurzame oplossing te vinden voor jouw specifieke klacht, waarbij de drie pijlers worden betrokken: de psyche, het immuunsysteem en het hormonaal systeem.

Klinische PNI (‘pyschoneuro-immunologie‘) is dus de praktische toepassing van de wetenschap die zich bezighoudt met de interacties tussen de psyche, het neurologisch systeem, het immunologisch systeem en het endocrinologisch systeem, en de uitwerking van die interacties op de activiteit van genen en daarmee het fenotype van de mens.

Pyschologie, sociologie, neurologie, immunologie, endocrinologie, evolutiebiologie… het komt allemaal samen in klinische PNI.

Een voorbeeld: als je te maken hebt met chronische klachten, blijft dat niet zonder gevolgen voor het aanpassingsvermogen of de ‘adaptogene’ capaciteit van je lichaam. Je lichaam zal het daardoor veel moeilijker hebben om terug te keren naar een evenwicht bij stress (Lees: de verstoring van een evenwicht).

Heb je last van steeds terugkerende kwaaltjes? Ben je het beu dat er enkel naar de symptomen wordt gekeken? Orthomoleculaire therapie helpt je klachten op een klinische en duurzame manier de wereld uit.

De volgende klachten en meer kunnen vanuit orthomoleculaire therapie worden benaderd:

   • rug- en nekpijn
   • maag- en darmklachten
   • afslanken en obesitas
   • te hoge cholesterol
   • allergieën en voedselintoleranties
   • een chronisch actief immuunsysteem
   • slechte wondheling
   • hoofdpijn en migraine
   • chronische pijnklachten
   • een ontsteking of spierpijn
   • gynaecologische klachten
   • vermoeidheid, energietekort en concentratiestoornissen
   • hypoglycemie en suikerverslaving
   • depressie en burn-out
   • slaapproblemen en stress

Heb je geen systematische klachten, maar wil je gewoon een gezonde levensstijl voor jezelf (en je partner en/of kinderen), of wil je je sportief prestatievermogen verbeteren? Ook daarin kunnen we je bij professioneel en multidisciplinair begeleiden.

Verloop van de behandeling

Het verloop van de therapie wordt door de orthomoleculaire therapeut opgedeeld in verschillende delen.

Eerst wordt, aan de hand van een vraaggesprek, de oorzaak gezocht van de klachten die de patiënt ondervindt. Vervolgens werkt de therapeut op basis van die gegevens een voedingspatroon uit, als dat natuurlijk aan de orde is. Zo krijgt het lichaam de voedingsstoffen die op dat moment noodzakelijk zijn om te herstellen.

Soms kan het ook helpen nog extra voedingssupplementen in te nemen. Die supplementen bevatten een grote hoeveelheid van de voedingsstoffen die in mindere maten ook in voeding aanwezig zijn. Daarom kunnen ze een extra versteviging bieden van het voorgestelde voedingspatroon. Verder zijn supplementen bedoeld om dingen te herstellen, zoals bijvoorbeeld je darmen, lever of pancreas.

Last van steeds terugkerende kwaaltjes? Maak een afspraak

Heb je kwaaltjes die steeds terugkeren en waar je niet van af geraakt, zelfs niet met medicatie, of merk je dat te veel (negatieve) stress hebt en dit niet verholpen krijgt? Of zit je met vragen over orthomoleculaire therapie? Maak vandaag nog een afspraak –  dat kan telefonisch via 03 – 334 17 44 of door onze handige online agenda te gebruiken.

Voor meer informatie kan je terecht op kpnibelgium.be en naturafoundation.nl

Kiné Lisp, jouw kinesist in Lier

orthomoleculaire therapie