ZWANGERSCHAPSBEGELEIDING: PRE- EN POSTNATALE KINESITHERAPIE

Tijdens en na je zwangerschap ondergaat je lichaam ontzettend veel veranderingen. Dat gaat vaak gepaard met pijn in je onderrug, een verminderd evenwicht en een afname van je stabiliteit, een conditie die achteruitgaat, enzovoort. 

Bovendien kunnen er tijdens de zwangerschap ook bekkenklachten en bekkenpijn optreden.

Gelukkig kun je je laten begeleiden in de vorm van prenatale en postnatale kinesitherapie, om je voor te bereiden op en te ondersteunen bij deze lichamelijke veranderingen.

Op deze pagina vind je meer uitleg over prenatale en postnatale kinesitherapie, voor wie zwangerschapskiné geschikt is, en welke stappen je kan ondernemen om je conditie terug op te bouwen.

Waarom prenatale kinesitherapie?

Prenatale kinesitherapie is een vorm van zwangerschapskine die je helpt om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Zoals hierboven reeds aangegeven, nemen je bewegingsvrijheid en je stabiliteit af naarmate de bevalling dichterbij komt. Daarom besteden wij tijdens onze zwangerschapsbegeleiding voldoende aandacht aan:

  • het begin en het verloop van de bevalling
  • ontspannings- en ademhalingstechnieken
  • baringshoudingen
  • perstechnieken
  • houdingen om weeën op te vangen

Ook onderwerpen zoals voeding tijdens de zwangerschap en oefeningen om samen met je partner te doen, komen tijdens onze sessies prenatale kinesitherapie aan bod.

Waarom postnatale kinesitherapie?

Na de bevalling is het tijd voor postnatale kinesitherapie. Hierbij zetten we 100 procent in op een vlot herstel van je lichaam en je conditie na de bevalling.

De postnatale begeleiding starten we over het algemeen een zestal weken na een natuurlijke bevalling. Bij een keizersnede raden we aan om pas te starten na een achttal weken.

In tegenstelling tot wat de meeste moeders denken, is postnatale kinesitherapie minstens zo belangrijk als prenatale kinesitherapie. Door kort na de bevalling actief in te zetten op de versterking van je buik-, rug- en bekkenbodemspieren, maak je minder kans op latere rugklachten of een verzakking van je bekkenorganen.

Onze sessies postnatale kinesitherapie zijn volledig op maat van moeder en baby. Dit betekent dat je deze vorm van zwangerschapskiné dus ook samen met je baby kan uitvoeren.

Tijdens de individuele sessies beginnen we met de activatie van de bekkenbodemspieren, waarna de buikspieren (core-stability), arm-, been- en bilspieren in een algemeen conditieverbeteringsprogramma aan bod komen.

Verloop van de behandeling

Onze individuele sessies prenatale kinesitherapie zijn volledig afgestemd op de vraag van de patiënt. De sessies postnatale kinesitherapie zijn volledig op maat van moeder en baby. 

Tijdens de individuele sessies beginnen we met de activatie van de bekkenbodemspieren, waarna de buikspieren (core-stability), arm-, been- en bilspieren in een algemeen programma aan bod komen.

Kiné Lisp is bovendien gestart als enige in de omgeving met het innovatief fitnesssprogramma Mama-Baby Bootcamp, een ideale aanvulling op de individuele sessies postnatale kinesitherapie. Het doel van deze sessies is om als mama terug te gaan naar je fitnessniveau van vóór de zwangerschap.

Het spreekt dan ook voor zich dat we tijdens deze kleine groepslessen de nadruk leggen op algemene conditietraining, krachttraining en de versteviging van je buik, billen en benen.

Verder leer je tijdens deze cursus te bewegen met je baby, terwijl je zelf werkt aan je conditie na je bevalling. Naast quality-time met je baby, staan ook plezier en beweging centraal. En contact met andere nieuwe mama’s, is natuurlijk ook altijd een plus.

Op deze pagina vind je meer informatie over wanneer deze lessen doorgaan en of ze geschikt zijn voor jou en je baby.

Zwangerschapskwaaltjes? Maak een afspraak

Heb je vragen over het verloop van de bevalling, het herstel na de bevalling of wil je bewegen samen met andere mama’s? Maak vandaag nog een afspraak –  dat kan telefonisch via 03 – 334 17 44 of door onze handige online agenda te gebruiken.

Kiné Lisp, jouw kinesist in Lier

postnatale kine vrouwen met baby
pre- en postanatale kine groepslessen
postnatale oefeningen met baby
baby bootcamp oefeningen met baby